Gable Glass Enclosure Sunroom - Wilton NSW

Gable Insulated Sunroom Wilton

Builder / Installer

Premier Improvements

Year of Installation

2015

Characteristics of the Street

Styles of the surround houses on the street where we installed this gable carport, were built in the late 1970’s and 1980’s.

Characteristics of the Property and House

Single storey brick veneer home.

Land slopes from the back of the block to the front with minimal trees, located on a quarter acre (1,000sqm block.

There was an existing timber gable pergola, which we demolished and removed from site.

Design, Style and Colour

Prior to the installation of Don and Pauline’s sunroom, they had replaced their gutters and fascias. So we designed the sunroom to match the style and colours, so as to blend in with their home. Colours chosen were a Dune roof, with Surfmist gutters and flashings, and white windows and beams.

The sunroom is attached to the existing house on two sides, attached through our structural box gutter system.

Installation of Posts

Posts were attached to the new concrete slab with hidden internal feet and dynabolts.

Roof Materials and Profile

The roof used was a combination of insulated Versalink 75mm core roof from Versiclad for the gable sunroom. And Trimclad Colorbond® roof sheets from Metroll for the skillion (flat) awning attached to the side.

Louvres and Privacy Screens

There were not louvres or privacy screens installed, but could be attached to the skillion awning to provide privacy from neighbours at a later date if desired.

Decks, Rails, Stairs

This project did not have decks, rails or stairs.

Enclosures

The main structure of this project was an insulated gable sunroom enclosure. The roof used was insulated Versalink 75mm core roof from Versiclad.

Decorative Features

Glass infill was used in the gable ends of the sunroom by our glazier and lights and fans were installed by our electrician.

Project Photos

We took lots of photos during the build of this project, which are available on request.

Interesting Facts of This Project

This was a straight forward build. Being a traditional 1980’s project home with small living areas, this more than doubled Don and Pauline’s living space. This project required council approval, so we submitted plans and engineering details on the owner’s behalf and managed the project from start to finish for them. Access was easy as there were no dogs, which was a disappointment to Jason the fitter, who is a made dog lover.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *